Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜSSİDE işbirliğinde yürütülen “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejileri Geliştirme Projesi” kapsamında mevcut durum analizi çalışmasının son modülü olan “Yurtdışı Teknik İnceleme Ziyareti” 18-20 Şubat 2015 tarihlerinde İspanya’da gerçekleştirildi. Kümelenme bakış açısıyla İspanya’daki zeytin ve zeytinyağı sektörünü analiz etme amacını içeren ziyarete Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı proje ekibi, TÜSSİDE proje ekibi ve sektör ve kümelenme uzmanlarından oluşan teknik komite üyeleri katıldı.
Çalışma kapsamında İspanya’da zeytin ve zeytinyağı üretiminin en yoğun olduğu iller olan Jaen, Cordoba ve Sevilla’da ülkemiz için örnek teşkil edebilecek kooperatifler, birlikler, sofralık zeytin işleme tesisleri, zeytin sıkma, depolama ve ambalajlama tesisleri ziyaret edildi, üreticiler, işletmeciler ve idarecilerle görüşmeler gerçekleştirildi ve üretim hatları gezildi. Cordoba Üniversitesi’nde zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzman akademisyenler tarafından İspanya’da sektörün mevcut durumu ve sektörü güçlendirmeye yönelik yürütülen Ar-Ge projeleri hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu ve çalışmaları kapsamında kurulan örnek bir zeytin bahçesi ziyaret edildi. Ziyaret kapsamında ayrıca Dünya Zeytin Gen Bankası da yerinde incelendi, uygulamaları ve projeleri hakkında bilgi alındı.
Gerçekleştirilen ziyarette projenin mevcut durum analizi kapsamında Türkiye’de yapılan ziyaret, derinlemesine görüşme ve çalıştaylarda tespit edilmiş olan sektör sorunlarını aşmak üzere İspanya’nın nasıl yöntemler ve araçlar kullandığı analiz edildi ve izledikleri yaklaşımların ve yürüttükleri projelerin Türkiye’de uygulanabilir olup olmadığına dair proje ekipleri ve teknik komite üyelerince değerlendirmelerde bulunuldu. Ziyarette elde edilen bilgiler projenin bir sonraki aşaması olan ve 6-7 Mart 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen “Strateji Geliştirme Çalıştayı ve Mantıksal Çerçeve Toplantısı”nda bir araya gelen sektör temsilcileri ile de paylaşılarak projenin stratejik modelleme aşamasında nasıl katkısı olabileceği yönünde üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.