En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programının Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısının 27-29 Mayıs 2016 tarihlerinde Antalya’da düzenlendi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, “2011 yılında ülkemizin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Dördüncü Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı sonucunda kabul edilen İstanbul Eylem Programının uygulanması gözden geçirilecektir.” denilerek şu ifadelere yer verildi:
“Birleşmiş Milletler tarafından yapılan sınıflama uyarınca, En Az Gelişmiş Ülkeler ekonomi, kalkınma, kurumsallaşma ve insan kaynakları bakımından yapısal sorunlarla mücadele eden dünyanın en yoksul 48 ülkesini kapsamaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık 900 milyonluk bölümü bu ülkelerde yaşamaktadır. En Az Gelişmiş Ülkelerin 33’ü Afrika’da, 14’ü Asya Pasifik bölgesinde, biri de Latin Amerika’da yer almaktadır.
Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı’nın ev sahipliğinin ülkemiz tarafından üstlenilmesi, Türkiye’nin küresel sorunlara çözüm bulunması konusundaki artan katkılarının ve uluslararası kalkınma işbirliğindeki aktif ve önemli rolünün bir parçasıdır. Bu çerçevede, 2015 yılında üstlendiğimiz G-20 Dönem Başkanlığımızda da G-20 platformunun küresel kalkınma gündemine yönelik katkı ve desteğinin artırılması gayretlerine ülkemizce öncülük edilmiş ve bu yönde önemli sonuçlar elde edilmiştir.
Türkiye, 2015 yılında Resmi Kalkınma Yardımlarını gayrı safi milli hasılasının yüzde 0.54’ünü oluşturan 3.9 milyar dolara ulaştırmıştır. Bu yardımlar içerisinde En Az Gelişmiş Ülkelere ayrılan pay yükselmekte, böylece ülkemiz güvenilir bir kalkınma ortağı olarak konumunu pekiştirmektedir. ”
“Antalya’da yapılan Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı, En Az Gelişmiş Ülkelerin kalkınma çabalarının desteklenmesi yönünde 2011-2020 dönemi için kapsamlı bir yol haritası ortaya koyan İstanbul Eylem Programı’nın uygulanmasında kat edilen mesafenin değerlendirilmesi, tecrübe ve bilgi paylaşımı ve ileriye dönük yeni sınamaların ele alınması bakımından önemli bir fırsat sağlayacaktır.” denilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu bilgilere yer verildi:
“Ayrıca, bu toplantı, geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler Kalkınma Zirvesi sonucunda kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi ile İstanbul Eylem Programı arasındaki bağın güçlendirilmesi açısından da önemli bir rol oynuyor.”