tusside-logo-2_1@4x

DOKAP Girişimcilik ve Yenilikçilik Araştırma Projesi Kapsamında İyi Uygulama Örneklerinin Yerinde İncelenmesi Amacıyla Yurtdışı Saha Ziyaretleri Gerçekleştirildi

Bu Haberi Paylaş

DOKAP Girişimcilik ve Yenilikçilik Araştırma Projesi kapsamında proje iş paketlerindeki iyi uygulama örneklerini yerinde görmek amacıyla 22 Mayıs – 26 Mayıs tarihlerinde İspanya’nın Katalunya ve Bask bölgelerine gerçekleştirilen teknik ziyaretler tamamlandı. İspanya’nın önde gelen araştırma ve teknoloji merkezlerine gerçekleştirilen bu ziyaretlerden elde edilen veriler DOKAP Bölgesi’ndeki Organize Sanayi Bölgeleri, İş Geliştirme Merkezleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisleri, kümelenmeler başta olmak üzere yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemindeki aktörlere yönelik olarak geliştirilecek stratejilerin oluşturulmasına ve destek sisteminin tasarlanmasına girdi teşkil edecek. Ziyaretlere DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ve proje ekibinin yanı sıra bölgede bulunan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Kuran ve Samsun Teknopark Müdürü Buğra Çolak da katılım sağladılar.

Programın ilk gününde Katalunya bölgesinin en iyi üniversitelerinden olan Barcelona Otonom Üniversitesi (UAB)’ın araştırma merkezi PRUAB, Avrupa’nın en büyük sanayi parklarından birisi olan Synchrotron ve bölgenin önde gelen teknoloji merkezlerinden EURECAT ziyaret edilerek kurum yetkililerinden bilgi alındı ve çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Programın ikinci gününde öğleden önce Katalunya Politeknik Üniversitesinin araştırma merkezi PARC UPC ve üniversite bünyesindeki Robotik ve Endüstriyel Enformatik Enstitüsü (IRI) ile üniversite-sanayi işbirliğine yönelik tasarlanan TecnoCampus’un Mataro şehrindeki yerleşkesinde bulunan kuluçka merkezi ve hızlandırıcı ziyaret edildi. Öğleden sonra ise Terrassa şehrine geçilerek, burada LEITAT teknoloji merkezinde yer alan AEI Textils tekstil teknolojileri kümelenmesi ziyareti yapıldı. Bronz Kümelenme Mükemmeliyet Ödülü bulunan bu tekstil kümelenmesinin ziyaret edilerek DOKAP Bölgesinde fizibilitesi yapılacak tekstil/hazır giyim kümelenmesine yönelik bilgi toplandı, küme stratejilerinin ve üyeler arasındaki işbirliği süreçleri incelenerek, küme oluşumunda dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin olarak görüş alışverişinde bulunuldu. Bu ziyarette LEITAT teknoloji merkezi yetkileri de teknoloji merkezlerinin tanıtımını gerçekleştirdiler.

Saha ziyaretleri Perşembe ve Cuma günleri Bask bölgesinde yer alan Alaba, San Sebastian ve Bilbao şehirlerindeki önde gelen bilim teknoloji merkezleri, bölgesel kalkınma kuruluşları ve kümelenmelerle gerçekleştirilen görüşmeler ile devam etti. Bask bölgesindeki program kapsamında ilk gün Alava Kuluçka Merkezi (BIC Alava) ve Alava Teknoloji Parkı ziyaret edilerek, Bask bölgesinin inovasyon sistemi, kuluçka merkezinin ve start-up firmaların bölgedeki inovasyon ekosistemine ve bölge kalkınmasına olan etkisi, girişimlerin en fazla zorlandıkları ölüm vadisi (death valley) denilen aşamayı geçebilmeleri için verilen destekler ve hizmetler incelendi. Ayrıca teknolojik yapıların yer seçim kriterleri, geleceğe dönük olarak hazırlanan stratejileri ve büyüme planlarına ilişkin bilgi alındı ve olası işbirliklerinin değerlendirildi.

Bask bölgesindeki programın ikinci gününde ise Bask Ekonomik Kalkınma Ajansı (SPRI), Bilbao Şehir Konseyi, Bilbao İnovasyon Fabrikası (Bilbao Berrikuntza Faktoria) ve GAİA Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Kümelenmesi yetkilileri görüşmeler gerçekleştirilerek; bölgenin ekonomik gelişmesinde ve gayrisafi milli hasılasının artırılmasında Bask Yerel Hükümeti’ne bağlı SPRI bölgesel kalkınma ajansının uyguladığı uluslararasılaşma, girişimcilik, yenilikçilik ve teknoloji, stratejik projeler ve girişimler, altyapı ve finans destekleri ve hizmetlerine ilişkin olarak ve Bilbao şehrinin yaşadığı kriz sonrasında nasıl en baştan başlayarak planlı bir şekilde yeniden geliştiğine dair bilgi alındı. Ayrıca European Foundation for Quality Management (EFQM) Modeli gümüş sertifikalı GAİA kümelenmesine yapılan ziyarette, kümelenmenin bölgenin dijital dönüşümüne ve gelişmesine olan katkıları ile küme bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetler ve sunulan hizmetler incelendi.

Görüşmelerde TÜBİTAK TÜSSİDE ve DOKAP yetkilileri hem kurumlarını hem de DOKAP Girişimcilik ve Yenilikçilik Araştırma Projesini tanıtan sunumlar gerçekleştirmelerinin yanı sıra ülkemize yönelik farkındalığın arttırılmasına yönelik çeşitli tanıtım faaliyetlerinde de bulundular.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler