TÜBİTAK TÜSSİDE tarafında Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi için yürütülmekte olan “Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturulmasına Yönelik Etüt ve Fizibilite Projesi” kapsamında, ülkemizde uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla dünyanın en başarılı Özel Ekonomi Bölgelerinden (ÖEB) biri olan Güney Kore’deki Incheon Free Economic Zone (IFEZ)’ a teknik bir ziyaret gerçekleştirilmiştir.
Ziyaret kapsamında Güney Kore’deki uzmanlar ve kurumlar ile iş ilişkileri kurulması, işleyen başarılı bir ÖEB sisteminin bileşenleri ve altyapısı ile birlikte yerinde gözlemlenmesi, uygulanan teşvik politikaları ve mevzuatı hakkında detaylı bilgi alınması amaçlanmıştır.
Yapılan gözlemlerde, IFEZ’in stratejileri kapsamında belirli şartları sağlayan ihtisaslaşmış yatırımcılara odaklanıldığı ve Özel Ekonomi Bölgesinde yer alacak sektörler ile ilgili olarak yatırımcıya katı ön şartlar konulduğu tespit edildi. Bölgede yatırım yapılmasına izin verilen firmaların özellikle nanoteknoloji, biyoteknoloji, IT gibi konular üzerine AR-GE faaliyeti gerçekleştirmesi ve nitelikli üretim şartlarını sağlanması istenmektedir. Bu ön şartı sağlaması durumunda yatırımcılar ön elemeden geçebilmekte ve yatırım yapmalarına izin verilmektedirler. Üretim faaliyeti gerçekleştiren tesisler ise şehir dışında belirli noktalarda kümelenmiştir.
Bölgede gözlemlenen bir diğer durum, üretim odağından ziyade alışveriş merkezleri, eğlence alanları, yaşam merkezleri, finans merkezleri, ofis alanları gibi son derece büyük ölçekteki bir bölgede yeni bir şehir inşasının gerçekleşiyor olmasıdır. Nitelikli insan kaynağının çekilebilmesi ve ileri teknoloji üretiminin gerçekleştirilebilmesi için sadece belirli tesislerin değil bütünleşik bir yaklaşım ile bir yaşam alanının da tasarlanması gerekliliği vurgulanmıştır.
IFEZ yetkilileri ve teknik saha ziyaretleri haricinde T.C. Güney Kore Büyükelçisi Sayın Arslan Hakan OKÇAL ve Ticari Ateşe Sayın M. Alper ATİLLA ile de görüşerek yürütülen proje detaylı olarak anlatıldı. Proje kapsamında ve sonrasında Güney Kore ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi ile gerçekleştirilebilecek ortak çalışmalar üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.