tusside-logo-2_1@4x

15 Bin Yönetici ve Öğretmene Girişimcilik ve Liderlik Eğitimi

Bu Haberi Paylaş

TÜSSİDE  15 Bin Yönetici ve Öğretmene Girişimcilik ve Liderlik Eğitimi Verecek!

“Öğretmenlik, Liderlik ve Girişimcilik Eğitimleri İşbirliği Protokolü” Milli Eğitim Bakanlığı’nda düzenlenen törenle imzalandı. Törene Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz ve diğer ilgililer katıldı.

Törende konuşan Bakan Ergün, imzalanan protokolle çok önemli bir işbirliğinin başlayacağını söyledi. Mesleki ve teknik eğitim konusunun, Türkiye’nin en önemli konularından biri olduğunu vurgulayan Ergün, bu protokolle çalışmalara daha da ivme kazandırmak istediklerini ifade etti. Bu kapsamda proje yürütücüsü Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü’nün (TÜSSİDE), seminer programları düzenleyeceklerini ve müfredat hazırlayarak eğitim programları uygulayacağını aktardı.

“Meslek Liselerini Yeniden Güçlendirmek Adına Önemli Adımlar Attık”

Sanayicilerin birçok yerde nitelikli eleman bulamamaktan şikayet ettiklerine değinen Ergün, Türkiye gibi işsizliğin yüzde 9’lar seviyesinde olduğu bir ülkede yaşanan bu durumun eğitim sisteminde önemli bir ihtiyaca işaret ettiğini söyledi. Ergün, “Meslek liselerini yeniden güçlendirmek, onlara yeniden eski canlılığını kazandırmak adına önemli adımlar attık. Bundan sonraki süreçte artık mesleki ve teknik eğitim veren okullarımızı nitelik olarak geliştirmeye daha fazla odaklanmamız gerekiyor”dedi.

Eğiticilerin eğitimi ile işe başlanacağını söyleyen Bakan Ergün, meslek liselerinde hem öğretmen kalitesini artırma hem de materyal kalitesini, içeriği artırma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Özellikle girişimcilik konusunu Türkiye’nin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümü noktasında kilit olarak gördüklerini vurgulayan Bakan Ergün, şunları söyledi: “Bizim mutlaka girişimciliğe, katma değere ihtiyacımız var. Bunu oluşturmakta mesleki eğitim çok önemli rol oynayacaktır. Onun için bu protokole önem veriyoruz. Bundan sonraki süreçte kurumlarımız arasındaki eş güdümü en üst seviyede tutmaya devam edeceğiz”

15 Bin Yönetici ve Öğretmene Eğitim Verilecek

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise, protokolle mesleki ve teknik eğitimde 15 bin yönetici ve öğretmenin mesleki niteliklerinin, girişimcilik ve liderlik özelliklerinin desteklenmesinin amaçlandığını belirtti. Son 10-11 yılda eğitim sisteminde gerçekleştirilen değişimin temel amacının da araştırıcı, yenilikçi, özgür düşünen, hayal eden dolayısıyla da girişimcilik ruhuna sahip bireyler yetiştirmek olduğuna dikkati çeken Avcı, bunun için elverişli bir ortam hazırlamanın, çocukların önlerindeki engelleri kaldırmanın ve onları cesaretlendirmenin herkesin görevi olduğunu kaydetti.

Cesaretin hayatı değiştirecek sihrini, önce anne babaların sonra da öğretmenlerin ortaya çıkaracağını vurgulayan Avcı, bu nedenle öğretmenler ve eğitim yöneticileri için mesleki gelişim, girişimcilik ve liderlik eğitimlerini önemsediklerini ve bununla ilgili projeler başlattıklarını söyledi. Bu kapsamda çeşitli kurs ve seminerler düzenlendiklerini, üniversiteler, STK’lar ve kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektörle iş birliği yaptıklarını ifade eden Avcı, geçen yıl ocak ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle mesleki ve teknik öğretim öğrencilerine girişimcilik kültürü kazandırılması ve bu yöndeki becerilerinin artırılması çalışmalarının başlatıldığını, bunun kısa vadedeki sonuçların bu iş birliğinin önemini ve anlamını bir kat daha artırdığını kaydetti.

Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerimizin, girişimcilik ruhunu canlandıracak çalışmalar yaparken, öğretmenlerimiz ve yöneticilerimizin eğitimiyle inşallah bu zihniyet dönüşümünü çok daha hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirmiş olacağız. 2013-2015 yıllarında bu protokolle eğitime alacağımız yöneticilerimiz ve öğretmenlerle birlikte mesleki ve teknik eğitimde 25 bin yönetici ve öğretmenimizi eğitimden geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu protokol kapsamında düzenlenecek eğitimlerden 15 bin öğretmen ve yöneticimiz faydalanacak, bunun yanında 10 bin meslek dersleri öğretmeni ve idarecisinin gelişimlerini de Bakanlığımız gerçekleştirecek”

Eğitim Programı 3 Yılda Tamamlanacak

Protokol kapsamında MEB ile TÜBİTAK işbirliğinde 3 yıl içerisinde MEB’e bağlı, örgün ve yaygın mesleki eğitim veren okul ve kurumlarda görev yapan 15 bin yönetici ve öğretmene, eğitim ve öğretim verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda öğretmenlere “Öğretmenlik ve Girişimcilik Eğitimi”, yöneticilere ise “Liderlik ve Girişimcilik Eğitimi” verilecek. Eğitim ve öğretimlerde gruplar 30’ar kişiyi geçmeyecek. Akademisyenlerin veya kamu kurum ve kuruluşlarından alan uzmanlarının eğitim görevlisi olarak görev almaları sağlanacak. Seminerlerin tamamı için 18 milyon 782 bin 105 TL’lik bir kaynak oluşturulacak. Bu miktarın yüzde 53’ünü oluşturan 10 milyon TL’lik kısmı MEB tarafından, yüzde 47’lik kısmını oluşturan 8 milyon 782 bin 105 TL’si ise TÜBİTAK tarafından karşılanacak.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler