tusside-logo-2_1@4x

Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’nın TÜSSİDE’de Kurulması Planlanıyor

Bu Haberi Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fikri IŞIK, Birleşmiş Milletler “Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli”nde, En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’nın Türkiye’de kurularak hayata geçirilmesi tavsiye kararının onaylandığı bildirdi.

Bankanın kurulması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği gayretlerden bahseden Bakan Işık, 26 Kasım 2014’te BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından atanan “Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli”ne de kurulması planlanan Teknoloji Bankası girişimine dair bir fizibilite çalışması yapma sorumluluğu yüklendiğini anlattı.

Türkiye’de kurulması kabul edildi

Sn. Fikri Işık, başkanlığını, Dünya Bilimler Akademisi Direktörü Prof. Dr. Romain Murenzi’nin yürüttüğü “Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli” çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki Yüksek Düzeyli Panel tarafından hazırlanan rapor ile, ‘En Az Gelişmiş Ülkeler’e Yönelik Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası Merkez Bürosu’nun Türkiye’de kurularak hayata geçirilmesi tavsiye kararı’ onaylanmış bulunmaktadır. Bu karar, önümüzdeki günler içerisinde Ban Ki-mun’a da sunulacaktır” diye konuştu. Sn. Fikri Işık, böyle bir bankanın işlevselliği ve uygunluğuna onay verilmesinin ve tüm üyelerin mutabakatı ile ev sahipliği için Türkiye’nin kabul görmesinin kendileri için mutluluk verici olduğunu vurguladı ve “En Az Gelişmiş Ülkeler’in ihtiyaç duyacağı bilgi ve teknoloji birikiminin çok büyük bir bölümüne sahip olan ABD ile Japonya’ya hemen hemen aynı mesafede olan ülkemiz, gerçekten de stratejik bir konuma sahiptir” dedi.

‘Araştırmacılara kolaylık sağlayacak’

Sn. Fikri Işık, bankanın çalışmalarına değinerek, En Az Gelişmiş Ülkeler’in birçok temel ürünü, temel teknolojiyi üretmek isteseler dahi, yüksek fikri mülkiyet ve patent maliyetleriyle karşı karşıya kalabildiklerini, bankanın temel önceliklerinden birisinin gelişmiş ülkelerin sahip olduğu patent ve fikri mülkiyet haklarını, En Az Gelişmiş Ülkeler’e uygun şartlarda sunmak olacağını bildirdi. Bankanın çalışmalarının ikinci boyutunun ise En Az Gelişmiş Ülkeler’deki bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar olacağını belirten Sn. Fikri Işık, özellikle bu ülkelerdeki araştırmacıların akademik ağlara, uluslararası yayınlara daha hızlı ve kolay ulaşmalarını sağlayacak çalışmalar yapılacağını aktardı.

TÜBİTAK TÜSSİDE’de hayata geçirilecek

Sn. Fikri Işık, Teknoloji Bankası’nın TÜBİTAK TÜSSİDE bünyesinde faaliyete geçmesini planladıkları bilgisini vererek, TÜBİTAK ve enstitülerinin sahip olduğu kabiliyetler ve Bilişim Vadisi’nin sunacağı imkânların bir araya gelmesiyle oluşacak sinerjinin bankanın gücüne güç katacağını bildirdi.

Bu bağlamda TÜBİTAK’ın 48 ülkeye yönelik destek programları tasarlama çalışmalarına ciddiyetle başladığını dile getiren Sn. Fikri Işık, ülkenin sahip olduğu nitelikli ve genç insan kaynağını banka bünyesinde istihdam edeceklerini anlattı.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler