tusside-logo-2_1@4x

DOKAP Bölgesi Organik Tarım Havzalarının Belirlenmesi Araştırma Projesi Kapsamında İspanya’da Saha Ziyaretleri Gerçekleştirildi

Bu Haberi Paylaş

DOKAP Bölgesi Organik Tarım Havzalarının Belirlenmesi Araştırma Projesi kapsamında organik tarıma ve tarımsal ürünlerin pazarlanmasına yönelik iyi uygulama örneklerini yerinde görmek amacıyla 2 Nisan – 6 Nisan tarihlerinde İspanya’nın Endülüs Bölgesine gerçekleştirilen teknik ziyaretler tamamlandı. İspanya’nın önde gelen tarımsal araştırma ve teknoloji merkezlerine, üniversitelerine, tarım ve gıda alanında çalışan işletmelerine gerçekleştirilen bu ziyaretlerden elde edilen veriler DOKAP Bölgesi’ne yönelik olarak geliştirilecek kümelenme stratejilerinin oluşturulmasına, destek sisteminin tasarlanmasına ve yine bölgede yapımı planlanan İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi’nin fizibilite çalışmasına girdi teşkil edecektir.

Programın ilk gününde Endülüs bölgesinin en iyi teknoloji parkı olarak nitelendirilen ve aynı zamanda Uluslararası Bilim Parkları ve Yenilik Alanları Birliği IASP’ın Genel Merkezi olan Endülüs Teknoloji Parkı (Parque Tecnologico De Andalucia – PTA) ziyaret edilerek kurum yetkililerinden bilgi alındı ve başta yenilik geliştirme modeli, uluslararası işbirliği modelleri ve parkın bölge kalkınmasına olan katkısı başta olmak üzere çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Programın ikinci gününde öğleden önce ilk olarak zeytin ve zeytinyağı üretiminde ön plana çıkan Lecrin Vadisi ile Sierra Nevada Dağları’nın eteğinde yer alan Acequias ve Nigüelas ilçelerindeki zeytin bahçeleri ziyaret edildi. Bölgede yetiştirilen ve bazılarının yaşları yüzlerce yıl ile ifade edilen farklı türlerdeki zeytin ağaçlarının ve Roma çağlarından bugünlere varan sulama kanallarının incelenmesinin ardından Nigüelas’ta bulunan ve bölgedeki zeytinciliğin tarihinin anlatıldığı Museo Almazara Las Laerillas’ta yer alan tarihi zeytinyağı imalathanesi ziyaret edildi. Zeytinyağının saf olarak tüketiminin yanı sıra sağlık ve kozmetik yönden faydalarının da vurgulandığı ve ürün değer zincirinin anlatıldığı zeytinyağı turu kapsamında, tarım ve turizmin birbirini destekleyici bir biçimde planlanması ile bütünleşik destinasyon yönetiminin bölgesel ekonomik kalkınmaya katkıları da yerinde incelenmiş oldu.

Öğleden sonra programında ise Granada şehrine geçilerek, burada Sağlık Bilimleri Teknoloji Parkı’nda (Parque Tecnologico de Ciencias de la Salud – PTS) yer alan tarımsal ürünler üzerine uzmanlaşmış multidisipliner araştırma ve geliştirme teknoloji merkezi CIDAF’a (Centro de Investigación y Desarrollo del Alimento Funcional, es un Centro de excelencia de Investigación y Desarrollo) bir ziyaret gerçekleştirildi ve DOKAP Bölgesinde fizibilitesi yapılacak inovasyon ve biyoteknoloji merkezine yönelik bilgi toplandı. Merkezin stratejileri ve üyeler arasındaki işbirliği süreçleri incelenerek, biyoteknolojiye yönelik bir merkez kurgulanırken dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin olarak görüş alışverişinde bulunuldu.

Saha ziyaretleri Perşembe ve Cuma günleri Endülüs bölgesinde yer alan Sevilla ve Cordoba şehirlerindeki önde gelen bilim teknoloji merkezleri, üniversiteler ve tarımsal araştırma kuruluşlarına gerçekleştirilen görüşmeler ile devam etti. Program kapsamında Sevilla Üniversitesi ve Cordoba Üniversitesi’ne gerçekleştirilen ziyaretlerde bölge kalkınmasına katkıda bulunan tarımsal ürünler, bunların pazarlanmasında uygulanan yöntemlerle ve üniversite bünyesinde bu ürünlere yönelik yapılan araştırma faaliyetleri ile ilgili bilgi alındı.  Ayrıca Avrupa’nın tarım ihtiyacını büyük ölçüde karşılamakta olan İspanya’nın geleceğe dönük stratejileri ve Endülüs bölgesinin bu stratejilerdeki yerine ilişkin olarak yapılan sunumlar dinlendi ve olası işbirlikleri de değerlendirildi.

Programın son gününde Cordoba Üniversitesi’nin Rabanales yerleşkesine yapılan ziyaretlerde ise yerleşkede bulunan deneme bahçeleri, Rabanales 21 Teknoloji Parkı (Parque Científico Tecnológico de Córdoba) ve CANVAX Biotech firması ziyaret edildi. Ziyaretler kapsamında park bünyesinde sunulan hizmetler ve deneme bahçelerinde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili bilgi alınırken, CANVAX Biotech firmasının yenilikçi hizmet ve ürünleri ile birlikte laboratuvarları, organizasyon ve işbirliği ağları incelendi. Bu ziyaretler sırasında bölgesel olarak kurgulanacak inovasyon ve biyoteknoloji merkezlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara, makine teçhizat ihtiyacının analizine ve bölgesel önceliklendirmelere yönelik olarak da fikir alışverişinde bulunuldu.

Görüşmelerde TÜBİTAK TÜSSİDE ve DOKAP yetkilileri hem kurumlarını hem de projeyi tanıtan sunumlar gerçekleştirmelerinin yanı sıra ülkemize ve DOKAP Bölgesine yönelik farkındalığın arttırılmasına yönelik çeşitli tanıtım faaliyetlerinde de bulundular.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler