tusside-logo-2_1@4x

TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nün Düzenlediği “Üniversite Öğrencileri İçin 2016 Kriptoloji Yaz Okulu” TÜSSİDE’de Gerçekleştirildi

Bu Haberi Paylaş

TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü(UEKAE)’nün 22-26 Ağustos 2016 tarihleri arasında düzenlediği “Üniversite Öğrencileri İçin 2016 Kriptoloji Yaz Okulu” tamamlandı. TÜBİTAK TÜSSİDE’de gerçekleşen yaz okulu etkinliği büyük ilgi gördü ve eğitime 30 başarılı aday katıldı.

Üniversitelerin Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden katılan öğrencilere kriptolojinin üç temel dalında eğitimler verildi. Bunlardan ilki olan “Kriptoloji Tarihi” kapsamında Kriptoloji biliminin doğuşu ve tarihsel gelişimi anlatıldı. Bununla birlikte, gençlere İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılan ve savaşın gidişatını etkileyen Enigma şifreleme aygıtı tanıtıldı. Diğer bir eğitim olan “Kriptografik Temel Yapıtaşları ve Analiz Teknikleri” çerçevesinde ise temel şifreleme tekniklerinden başlayarak, günümüzde kullanılan dizi ve blok şifreleme, özet fonksiyonlar, açık anahtar şifreleme metotları ve güvenli haberleşme sistemlerinin kalbi olan kriptografik protokoller anlatıldı. Eğitimin üçüncü kısmındaysa güvenli yazılım geliştirme yöntemleri, kriptolojinin modern uygulama alanlarından örnekler ve yakın gelecek ile ilgili öngörüler aktarıldı. Bunlara ek olarak, gerçekleştirilebilmesi durumunda tüm dünyada büyük değişikliklere yol açacak olan kuantum kriptografi teknolojisi de ayrı bir başlıkta incelendi. Ayrıca, güvenli haberleşme sistemleri, kablosuz ağlar ve türleri, güvenlik standartları, TEMPEST, elektromanyetik anten ve radar sistemleri tanıtıldı.

Yaz okulu, öğretici olmasının yanında gençlerin keyifli zamanlar geçirmesini da sağladı. “Hazine Avı” oyunu ile öğrenciler gruplara ayrılarak, onlardan, kendilerine verilen şifreli mesajların çözülmesi istendi. Bunun yanında, belirlenmiş gruplar eğitim süresi dışında yoğun çalışmalar yaparak “İlk Algoritmam Proje Sunumları”nda yeni ve özgün Kripto Algoritmaları tasarladılar. Eğitimin son gününde gruplar tasarımlarını sunarken diğer gruplar ise tasarlanan bu kripto algoritmaları kırmaya çalıştılar. Bunlara ilaveten, bir hafta boyunca akşamları Bilim Söyleşisi yapıldı, robotics, gömülü sistemler, arduino ve siber güvenlik hakkında konuşmalar düzenlendi.

Kapanış töreninde katılım belgeleri alan üniversiteli gençler, bir haftalık kriptoloji eğitimini tamamlamış oldular.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler