TÜSSİDE, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliğiyle yürütülen “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörüne Yönelik Ulusal Kümelenme Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi – Mevcut Durum Analizi” kapsamında gerçekleştirilen 3 bölgesel çalıştayı takiben sektörden paydaş ve firmalar ile yapılan görüşmeler aracılığıyla da sektörün resmini çekti.
Sektörü temsil eden 18 ilde, 11 ulusal paydaş, 26 bölgesel paydaş ve 41 firma olmak üzere toplamda 78 görüşme gerçekleştirildi.
Sektörün tüm taraflarının görüşlerini almayı önemseyen TÜSSİDE, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birebir mülakatlar gerçekleştirdi. Sektörün çözülmesi gereken sorunlarını, hangi güçlü yanlardan faydalanılarak nasıl sorunların aşılabileceğini ve rekabetçi politikalar izlenebileceğini analiz etti. Yaptığı mevcut durum analizi çalışmaları kapsamında TÜSSİDE bireysel olumlu, olumsuz alanları ve talepleri de dikkate alırken asıl yaklaşımı kümelenme odaklı ortak rekabet alanlarını belirlemeye yönelik bilgi toplamak şeklindeydi. Sektörün rekabet ve ihtiyaç analizlerine girdi oluşturacak ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın önümüzdeki dönemlerde vereceği desteklerin şekillenmesini sağlayacak görüşmelerde kurum/kuruluşların öncelikle tedarik zincirindeki konumu, sektöre katkısı analiz edildi. İhracat, markalaşma, kalite, insan kaynakları gibi sektörün detaylı analizini sağlayacak başlıklarda değerlendirmeleri ve önerileri alındı.
Yapılan görüşmelerde ulusal rekabet üstünlüğü yaratmak için temel olan bölgesel farklılıkların da ele alınması ile bölgeler bazında mevcut durum analizi de elde edilmeye çalışıldı.
Diğer haber için tıklayınız.