T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde kutup bilim çalışmalarına ev sahipliği yapan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü (TÜBİTAK MAM KARE) ile TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliğinde 2022 yılının Haziran ayında başlayan Ulusal Kutup Bilim Stratejisi’nin (2023-2035) Hazırlanması Projesi’nde sona yaklaşılmıştır.
Projedeki çalışmalara, mevcut durum analizi ile başlanmış ve kutup bilimlerinde ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaların mevcut durumunun fotoğrafının çekilmesi, bilimsel araştırma trendlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda;
- Literatür taraması yapılmış,
- 12 ülkenin bilimsel çalışmaları ve 9 uluslararası bilim platformu/organizasyonu incelenmiş,
- Yurt dışından 15, yurt içinden 47 katılımcı ile birebir görüşme yapılmış,
- Yurtiçinde biri çevrimiçi olmak üzere iki çalıştay gerçekleştirilmiştir.
Ekosistemden gelen öneriler ve literatür araştırmaları doğrultusunda;
- Vizyon, misyon ve değerler ifadeleri geliştirilmiştir.
- Ulusal kutup bilimleri ekosistemini kapsayacak 3 ana stratejik amaç, 7 politika, 34 eylem önerisi ve amaçlara ulaşılabilmesi için hedef önerileri geliştirilmiştir.
- Kutup bilimlerinde disiplinler arası çalışmaların yaygınlaştırılabilmesi için Arktik ve Antarktika Bölgeleri için ayrı ayrı araştırma temaları tespit edilmiştir.
Ulusal Kutup Bilim Strateji (2023-2035) belgesinin kapsamına ilişkin TÜBİTAK TÜSSİDE proje ekibi tarafından hazırlanan sunum, 6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’nın ilk gününde (30 Kasım 2022) proje yürütücüsü Seda Celep tarafından yapılmış ve ekosistem ile paylaşılmıştır.