tusside-logo-2_1@4x

Türkiye’nin Yetkin Yazılımcı Ordusu 42 Okulları’nda Yetişecek

Bu Haberi Paylaş

Türkiye, dünyanın önde gelen yeni nesil yazılımcı okulu Ecole 42’nin küresel ağına İstanbul ve Kocaeli 42 okullarıyla dahil oldu. Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Yazılımcı Okulları Açılış Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla 7 Eylül 2021 tarihinde Vadi İstanbul’da törenle gerçekleştirildi.

Açılış törenine video mesajla katılan Ecole 42 Okulları Direktörü Sophie Viger, 23 ülkede 36 kampüsle faaliyetlerini sürdürmekte olan Ecole 42 ağına dahil olan Türkiye’yi kutlayarak öğrencilere bu heyecanlı yolculukta başarılar diledi.

Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Okulları Açılış Töreni’nde konuşan Bakan Mustafa Varank, inovatif bir eğitim yaklaşımıyla tasarlanan 42 Okulları’nda öğrencilerin birbirinden öğrenme ve oyunlaştırma yöntemleriyle kodlamayı öğreneceklerini ve kendilerini geliştireceklerini belirterek 42 Okulları’nı ülkemize kazandırmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Bakan Varank, 42 İstanbul ve 27 Eylül’de açılması planlanan 42 Kocaeli okullarını Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Hedef 2023’te 500 bin yazılımcı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank COVID-19 pandemisinin etkisiyle dijitalleşme sürecinin tüm dünyada baş döndürücü bir hız kazandığına dikkat çekerek eğitimden sağlığa, sanayiden finansa, ulaştırmadan ticarete kadar pek çok alanda iş yapma şekillerinin teknoloji odaklı olarak değiştiğini ifade etti. Yazılımın dijital teknolojilerde en önemli unsur olduğuna dikkat çeken Varank, 2023 itibariyle Türkiye’de en az 500 bin yazılımcı sayısına ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Yapay zekâ, siber güvenlik, nesnelerin interneti, dijital platformlar, mobil uygulamalar ve diğer birçok teknolojinin temelinde yazılım var. Dolayısıyla, dijital çağın yeni düzeninde ben de varım demenin ön koşulu güçlü bir yazılımcı ordusuna sahip olmaktan geçiyor. Bugün dijital teknolojilerin üretimine liderlik eden ülkelerin hepsi büyük yazılım geliştirici nüfuslarıyla dikkat çekiyor. Bu yüzden, yüksek teknolojinin pazarı değil, üreticisi olmak isteyen Türkiye’nin yetkin bir yazılım ordusu oluşturması şart. Biz bunu zaten Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırladığımız Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde temel hedeflerimizden biri olarak belirledik. 2023 yılında ülkemizdeki yazılım geliştirici sayısının en az 500 bin olmasını öngörüyoruz’’.

Yazılımda dışa bağımlılık azalacak

Türkiye Açık Kaynak Platformu ve bünyesinde kurulan 42 yazılım okullarının bu noktada çok önemli roller üsteleneceğini belirten Varank, yazılımda dışa bağımlılığı azaltarak maliyetleri düşüreceklerini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:

‘’İlgili tüm paydaşları bir araya getiren bu platform ve okullar sayesinde yazılımcılarımızın niteliğini ve niceliğini artıracağız. Böylece hem kamunun hem de özel sektörün kullandığı yazılımlarda dışa bağımlılığı azaltacak, maliyetleri düşüreceğiz. Daha da önemlisi siber güvenlik sorunlarını ortadan kaldıracağız.

Burada büyük bir iş birliği söz konusu. Bakanlığımız, TÜBİTAK TÜSSİDE ve Bilişim Vadisi başından beri bu işin koordinasyonunu yürütüyor. İstanbul ve Doğu Marmara Kalkınma Ajanslarımız sağladıkları 27 Milyon Liralık destek ile projeyi finanse ediyor. Diğer taraftan sektörlerinin önde gelen firmaları olan üyelerimiz ise hem okullarda yapılan eğitim faaliyetlerini hem de platformda yürütülen projeleri destekliyor. 23 ülkedeki 36 kampüsle uluslararası bir marka olan Ecole 42 de yenilikçi eğitim modellerini okullarımızda uyguluyor. Sponsor üyelerimiz de sağladıkları ödül, insan kaynağı ve altyapılarla kolaylaştırıcı bir rol üstleniyorlar’’.

Eğitimler ücretsiz, istihdam olanakları çok geniş

Bakan Mustafa Varank, 42 Okulları ile en hızlı biçimde istihdam piyasasına katılacak yazılımcılar yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Biz bu platformla milyonlarca gencimize kendilerini geliştirebilme şansı sunuyoruz. Ayrıca gençlerimize doğrudan iş yaşamına yönelik eğitim modelleri sağlıyoruz.

Bugün açılışını yaptığımız 42 İstanbul da bu amaca hizmet verecek. Tamamen ücretsiz eğitimlerin verildiği bu okullarda, öğrenciler eğitmen olmadan projeler ve oyunlaştırma ile birbirlerinden öğrenecekler. Bu eğitim kurumlarının dünyadaki muadillerinden mezun olanlar en iyi
kurumlarda istihdam ediliyor. Hatta eğitimin ikinci senesinde bile iş bulan birçok genç var. Bizim de buradaki hedefimiz yazılımcı yetiştirmekten ziyade, istihdama katılan yazılımcı yetiştirmek olacak’’.

Milli ve özgün yazılım geliştirmek için güçlerimizi birleştirelim

Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun 42 Okulları öğrencilerinin istihdam olanakları ile buluşturulmasında en önemli destekçisi olacağını belirten Mustafa Varank, ‘’Platform bu hususta gençlerimizin yanında olacak. Eğitim sırasında yarı zamanlı çalışma ve bittikten sonra da tam zamanlı çalışma konusunda destek verecek. Gençlerimiz gerçek projeler ile sektörün değerli firmalarıyla çalışma fırsatı bulacak. Yine platform üye firmaları da öğrencilerle eğitimleri sırasında öğrencilerle tanışabilecek, takip edebilecek ve istihdam etme şansına sahip olacak. Burada herkesin ihtiyacına cevap veren bir eko sistemi beraber inşa edeceğiz. Hedefimiz ülkemizi kritik teknolojilerin üreticisi haline getirmek olacak. 2021 yılının ikinci çeyreğinde %21,7’lik rekor büyüme oranıyla ortaya koyduğumuz tablo açık bir şekilde ortada duruyor. Şunun altını çizerek belirtmek istiyorum. Biz Türkiye olarak büyük işlere talibiz. Büyük işleri gerçekleştirebilmenin yolu ise birlikte çalışmaktan geçiyor. İşin özü iş birliği. Bir nevi kazan kazan anlaşması. İşte bu yüzden ben yazılımcı şirketlere, girişimcilere ve hatta öğrencilerimize sesleniyorum. Sizin bu platforma, bu platformun da size katacağı çok şey var. Gelin hep birlikte güçlerimizi birleştirelim, milli ve özgün yazılımlarımızı geliştirelim’’.

Evyap’ın mekân sponsorluğunda Vadi İstanbul’da toplamda 400 bilgisayar ile eğitimlere başlayan 42 İstanbul’un ardından, 42 Kocaeli’nin ise 27 Eylül’den itibaren faaliyet göstermeye başlayacağını kaydeden Mustafa Varank, 42 Okulları’nın verimli olması halinde Türkiye’nin farklı illerinde yeni okullar da açılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Açılış töreninde 42 İstanbul öğrencisi Rabia Özkan da söz alarak deneyimlerini paylaştı. Medeniyet Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği bölümünden bu sene mezun olduğunu belirten Özkan, 42 Okulları’nın Türkiye’de açılacağını öğrendiğinde hemen başvuruda bulunduğunu belirterek okulda yardımlaşma ve birbirinden öğrenme yöntemiyle farklı ve heyecan verici bir öğrenme deneyimi yaşadıklarını ifade etti.

Kurucu Üyeler ve Sponsor Üyelere Teşekkür Plaketleri takdim edildi

Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Yazılımcı Okulları Açılış Töreni’ne Fransa Başkonsolosu Olivier Gauvin’in yanı sıra Elodie Laugier (Ekonomi Bölüm Başkanı), Solene Permanne (Basın Ofisi), İSTKA yetkilileri, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu ve TÜSSİDE proje ekibinden uzmanlar da katıldı. Tören, Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun kurucu üyeleri ve sponsorlarına plaketlerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Törende Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun kurucu üyeleri Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Baykar Lojistik Koordinatörü Hançeri Sayat, Havelsan Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, Intertek CEO’su Ömer Uyar, Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, Koç Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı, Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, OBSS CEO’su Zafer Şen, Turkcell Teknoloji Kurumsal IT Direktörü Kerem Kızıltunç, Türk Telekom Destek Hizmetleri ve Satınalma Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Beytur, Türk Hava Yolları Kurumsal Gelişim& BT Genel Müdür Yardımcısı Ali Serdar Yakut, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Derbent, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Sevim, Vakıf Katılım IT Direktörü Mehmet Bütün, Ziraat Teknoloji Grup Yöneticisi Davut Güngör’e ve mekan sponsoru Evyap’ın CEO’su Mehmet Evyap’a teşekkür plaketleri Bakan Mustafa Varank tarafından takdim edildi. Platform’un sponsor üyeleri AWS, Veripark, Globalnet, SAP, Profelis ile hatıra fotoğrafı çekildi.

Açılış Törenini izlemek için tıklayınız.

Türkiye Açık Kaynak Platformu hakkında bilgi için tıklayınız.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler